7 februari 2019

De eerste keer intervisie

Vorig jaar rond deze tijd zag ik voor het eerst een uitnodiging voorbijkomen om een intervisie bij te wonen via POM bij Rijkswaterstaat. Dit jaar kon ik er eindelijk bij zijn!

Even voorstellen

Aan de hand van afbeeldingen vertelt iedereen in de groep welke associatie zij hebben met omgevingsmanagement, wie zij zijn en wat zij doen. Een gemêleerde groep. Gelukkig. Hier was ik naar op zoek. Een groep omgevingsmanagers uit allerlei hoeken. Zo wordt een vraagstuk niet alleen vanuit een opdrachtgeversperspectief aangevlogen, maar ook vanuit de opdrachtnemers kant.

Vertrouwen als basis

Vooraf was mijn verwachting dat er één onderwerp per bijeenkomst centraal stond. En dat ervaringsdeskundige op het gebied van omgevingsmanagement ervaringen en kennis delen. Ik zat er niet ver vanaf, maar het was duidelijk niet zomaar lukraak in het rond kletsen. Vanaf de start van de bijeenkomst zorgt Peter de Hoog dat wij gericht te werk gaan. Maar niet voordat hij alle spelregels duidelijk heeft uitgelegd. De belangrijkste spelregel? Het vertrouwen dat alles wat er besproken wordt, tussen vier muren blijft.

Samen leren

De spelregels zijn duidelijk. Iets schrijven over de inhoud ga ik dan ook niet doen. Wat ik wel kan zeggen is dat het enorm leerzaam was. Tijdens de intervisie ga je echt de diepte in op een of twee specifieke casussen. Iedereen krijgt de mogelijkheid om zijn perspectief te delen, en daarover in gesprek te gaan. En het mooiste is dat je diegene die de casus inbrengt ook daadwerkelijk verder helpt. Mijn casus stond de eerste intervisie centraal en ik heb zo ontzettend veel geleerd. Mijn lessen heb ik dan ook gelijk in de praktijk gebracht.

Ik raad het iedereen aan om de intervisies bij te wonen. Zowel voor de beginnende omgevingsmanagers, als de meer ervaren managers.

Samirah Belt, Flux Partners

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X