april, 2020

01apr14:0016:30POM workshop Realtime omgevingsbeleid: Een vloek of een zegen voor (infra)projecten?

Details

1 april 2020

14.00-16.30 uur

Future City Foundation, Paulus Borstraat 41, 3812 TA Amersfoort

_____________________________________________________________________

De wereld van morgen: hoe ziet die er eigenlijk uit?

Wat zou het handig zijn om alvast een kijkje te nemen in de toekomst om waardevolle informatie te verzamelen over beleid en het effect ervan! Een glazen bol bestaat alleen in sprookjes en het proces van trial and error kost veel tijd, geld en energie. Met de huidige stand van de digitale techniek is het echter mogelijk om de effecten van beleid na te bootsen. Daar zijn data voor nodig, véél data. Deze data worden bijvoorbeeld verzameld door sensoren in de stad of worden afgeleid uit social media gebruik. En dan ben je er nog niet, want er is veel kennis voor nodig om de juiste data te verzamelen en effectief te gebruiken in modellen.

Beschik je over de juiste data dan kan een digitale dubbelganger van een stad of gebied gemaakt worden. Dit proces wordt digital twinning genoemd. Er wordt als het ware een digitale kopie van de werkelijkheid gemaakt, waarin je variabelen (bijvoorbeeld beleidsbeslissingen) kunt wijzigen om te zien welk effect de wijziging heeft op de werkelijkheid. Zo kun je realtime omgevingsbeleid formuleren. Meer inzicht kan leiden tot beter onderbouwde beslissingen en zo tot beter beleid. En dat is precies wat de Future City Foundation samen met partners (o.a. DHM) in het project Realtime Omgevingsbeleid onderzoekt. Het resultaat vormt een boek dat de Future City Foundation in het najaar van 2020 presenteert tijdens de Dag van de Stad.

Wat betekent realtime omgevingsbeleid voor het omgevingsmanagement in (infra)projecten? Wat als het beleid waarop maatregelen zijn gebaseerd realtime wordt aangepast op basis van de effecten van die maatregelen? Hoe geef je vorm aan omgevingsstrategieën in een context die sneller verandert dan het uitvoeren van die strategie?

Deze en andere vragen komen in een interactieve sessie aan bod. Jan Willem Wesselink van de Future City Foundation en Duko Jonker van DHM nemen ons mee in de wereld van morgen. We kijken naar de veranderende context en hoe dat invloed heeft op het omgevingsmanagement van (infra)projecten.

Programma

14.00-16.30 Interactief programma

16.30-17.30 Borrel

Praktische informatie

10 min. lopen van Amersfoort C.S.
Parkeren kan aan de Noorderwierweg

Organisatie van de dag

Marylène Reijntjes (DHM-Infra)


Meld je hier aan

Tijd

(Woensdag) 14:00 - 16:30

Locatie

Future City Foundation

Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort

X