23 oktober 2015

Inkijk 01: Wie was Leendert de Boers?

81417

Nieuwe rubriek: #Inkijk 01
Roelofarendsveen, 8 oktober 2015

Wie was Leendert de Boers?

Een boot vol ingenieurs. Burgers ook aan dek – uitgenodigd door omgeving managend Waterschap Rijnland. ‘Hun’ polder ontpoldert. Verhalen komen los. “Die had hier land. Altijd met de boot naar de overkant.” Maar wie Leendert de Boers was, naar wie de kleine polder van 6 hectare aan de rand van de Haarlemmermeer is vernoemd, dat weet niemand. Er wordt navraag gedaan bij vaders en moeders, opa’s en oma’s. Tevergeefs.

De veendijk wordt gesloopt. Gebeurt niet vaak. Op uitnodiging van het waterschap en onder regie van de Stichting Toegepast Waterbeheer STOWA hebben onderzoekers zich op het te verwijderen dijkje gestort. Zij laten deze straks met opzet instorten. Bezwijken heet dat voor wie er voor heeft doorgeleerd. De dijk is bezaaid met piketpaaltjes. Vanaf de boot wordt driftig gefotografeerd. Elk paaltje is de locatie van elke sensor die elke minieme beweging binnenin de dijk registreert.

Terwijl benedendeks STOWA uitleg laat geven over de kennis die men hiermee verwerft, vertelt Sjef van Schie (met bril), wiens grootouders, ouders en zus (met haar man) uitbaters waren van nabij gelegen restaurant de Hanepoel, op het bovendek hoe een Joods stel hier de oorlog overleefde. “De hele oorlog zaten zij verstopt in een bootje in deze bocht. Ze leefden van voedsel dat mensen uit het dorp kwamen brengen.” De Duitsers kwamen ook vaak langs.

“De soldaten kwamen altijd langs het bootje en 50 meter verderop gooiden zij granaten in het water. Om vissen te vangen. Nooit zijn ze op het idee gekomen in het bootje te kijken. Het echtpaar vertrok na de oorlog naar Argentinië. Eén van hun zoons is hier nog geweest om te zien waar zijn ouders zich in de oorlog verstopt hielden.”

Hoogheemraad Sjaak Langeslag vertelt verderop over paaiplaatsen voor snoeken die in deze omgeving zo schaars zijn. Een plek heeft zo veel verhalen.

Binnenkort komt het boek Lief & Leed rond de Hanepoel uit. Een kroniek van de familie Van Schie. Zie ook http://connyvanschie.jouwweb.nl/

Woensdagochtend 14 oktober bezweek de veendijk. Wat ervan rest is een vracht aan te verwerken data.

Deze reportage is gemaakt door Maarten Vergouwen. Volgende keer jouw project in deze rubriek? Dat kan! Neem contact met ons op.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *