De Afsluitdijk is zonder meer een iconisch bouwwerk. De dijk van 32 kilometer lang is spectaculair eenvoudig. Deze omschrijvingen typeren de kernkwaliteiten van de Afsluitdijk. Uitgaande hiervan formuleerde Rijkswaterstaat de ontwerpcriteria voor de aanbesteding.
Met het motto ‘spuien als het kan en pompen als het moet’ wist het bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord, Rebel en Invesis) de aanbesteding te winnen. En de pompen liegen er niet om. Maar liefst 3 pompen van elk 17 meter diep en 8 meter breed. Afmetingen die een indrukwekkende bouwput opleveren.
Voorafgaand aan ons bezoek ter plekke informeerden Mieke Peeters (RWS), Dylan van der Louw (BAM) en Lucas Meursing (RWS) ons over de achtergronden en de vele deelprojecten. Eigenlijk is het project Afsluitdijk een multi multi project met een idem multi multi complexe planning. Twee markante voorbeelden naast de pompen zijn de ingenieus ontworpen vismigratierivier, die het zout water buiten het IJsselmeer houdt, plus het nieuwe fietspad over de gehele lengte van de Afsluitdijk met vrijwel continue uitzicht op de Waddenzee. Voor meer voorbeelden en verhalen zie De Afsluitdijk – Straks weer klaar voor de toekomst.
Gestart in de tijd van de Commissie Elverding werd de aanpak volgens het principe van Sneller & Beter opgetuigd. Naast vroegtijdige participatie tijdens het ontwerp is structurele participatie met de stakeholders tijdens de aanleg ook van groot belang. Dat geldt in het bijzonder voor speciale stakeholders, zoals de nazaten van Lely over de nieuwe plek van het Lely monument.