Tijdens de lunchbijeenkomst kregen we aan de hand van de Dutch Grand Prix inzicht in hoe je de mobiliteitsopgave rondom een evenement het beste kunt aanpakken van planvorming tot realisatie.
In 2021 maakte slechts 2% van de bezoekers van de Grand Prix gebruik van de auto en de pendelbus. Op zich al een indrukwekkende prestatie, maar Roy Hirs deed er nog een schepje bovenop: 0% met de auto naar de Grand Prix. En dat voor een slordige 300.000 bezoekers in drie dagen. ‘Het geheim zit ‘m in het bieden van alternatieven, die altijd beter zijn dan de auto’, aldus Hirs. Tickethouders krijgen een reisadvies aan de hand van hun postcode en er worden voldoende groene alternatieven geboden.
Tijdens de bijeenkomst nam Roy Hirs ons mee in de keuzes die zijn gemaakt. Vragen die zich daarbij voor deden waren o.a. Welke stakeholders kom je tegen? En ook: hoe gebruik je visie en ambitie als basis voor de aanpak.
Roy vertelde over de keuzes die zijn gemaakt in de opgave om Zandvoort veilig en beheersbaar te maken voor publiek en bewoners. Een combinatie van verkeersmanagement en stakeholdermanagement ten top! In de sessie nam Roy ons enerzijds mee in de opzet van het mobiliteitsplan en anderzijds in de wijze waarop het stakeholdermanagement is vormgegeven. Stakeholdermanagement waarbij continu wordt gedifferentieerd naar plaats, tijd en impact.
Vanuit een droomambitie is de gewenste verdeling van de verplaatsingen van personen en vervoerwijzen doorgedacht, waarbij duurzaamheid een belangrijke rol heeft gespeeld. ‘Duurzaamheid kun je goed tot uitdrukking brengen in mobiliteit’, aldus Roy. De Dutch Grand Prix heeft de ambitie om de groenste Formule 1 te worden van de kalender. Hoe krijg je al deze bezoekers met een alternatief voor de auto naar een evenement? Roy Hirs laat weten: ‘wij hebben gekeken naar hoe de fiets en het openbaar vervoer concurrerend wordt aan de auto.’ Een belangrijke factor die speelt bij de beïnvloeding van het publiek is geld. Je kunt gratis op afstand parkeren met de auto, maar een ticket voor de pendelbus kost evenveel als een treinticket Maastricht – Zandvoort. En met de trein stap je voor het circuit uit. In de reisbeleving ontstaat dan een ander beeld.’
Deze lunchbijeenkomst draaide om anders denken. En dat is goed gelukt!