Om half 1 verzamelden wij met een groep enthousiaste omgevingsmanagers aan de rand van het Robbenoordbos. Hoe dichter we met de auto bij de afgesproken locatie kwamen, hoe meer windmolens we passeerden. Allemaal onderdeel van het Prinses Ariane Windpark. We werden ontvangen door Luc Deckers en Martijn van Berlo van Vattenfall. Beiden hebben meegeholpen aan de realisatie van dit windmolenpark waarbij veel omgevingsaspecten aan bod kwamen. Iedereen stelde zich voor aan de hand van de vraag: “Heb jij wel eens nadeel ondervonden van een windmolen?”. Onder de aanwezigen had niemand echt een negatieve ervaring met windmolens.
Na een korte introductie over het park werden we opgesplitst in twee groepen om de windmolens van dichtbij te bekijken. Eén groep ging naar een windmolen die midden in het Robbenoordbos geplaatst was en één groep bezocht de windmolen die midden in een weiland stond. Eenmaal aangekomen bij de windmolens had je pas door hoe groot de windmolens zijn. Het geluid dat van de windmolens af kwam was niet harder dan wat geritsel van een boom waar de wind doorheen blaast. Martijn van Berlo legde uit dat deze windmolens er om bekend staan weinig geluidsoverlast te geven, hier is expliciet aandacht voor geweest.
Aan de groepen werden stellingen voorgelegd ter discussie. Is het wel logisch om een windmolenpark te creëren in een natuurgebied? We ontkomen er niet aan om functies te stapelen die het meest logisch zijn. En als je er voor kiest om een windmolenpark te realiseren, hoe zorg je er voor dat de bredere omgeving hierin mee kan profiteren? Luc Deckers legde uit dat de grondeigenaren direct mee profiteren van de plaatsing van een windmolen op het perceel. Ze krijgen een percentage van de opbrengst van de windmolen in geld. Voor de bredere omgeving is er een fonds opgericht waar aanspraak op kan worden gemaakt. Zo kan de lokale voetbalclub bijvoorbeeld subsidie krijgen voor de plaatsing van zonnepanelen op het dak van het clubhuis. Het geldbedrag dat naar het fonds gaat staat echter niet in verhouding met hoe de grondeigenaar wordt gecompenseerd. Is dat wel eerlijk? Daarnaast hebben we het gehad over het beleid. Momenteel wordt er gewerkt met een Regionale Energiestrategie (RES). Is dit wel logisch of zou je dit op nationaal niveau of zelfs Europees niveau moeten bekijken? Veel vragen waar we samen niet direct een antwoord op hadden, maar die wel tot interessante discussie leiden.
We kunnen terugkijken op een leerzame middag die in het teken stond van kennisuitwisseling met ruimte voor discussie. Via deze weg willen wij Luc Deckers en Martijn van Berlo van Vattenfall bedanken voor het organiseren van deze bijeenkomst.