ijdens de LOMD was de workshop ‘Van omgevingsmanager naar omgevingsverbinder’ erg in trek en daarom boden Rieke van Wijngaarden van De Omgevingsverbinder en Mark van der Kooi van De BouwApp aan de workshop nog een keer te herhalen. Dat bleek een goede zet, want 3 december waren weer ruim 75 mensen ingelogd. Rieke en Mark nemen ons tijdens de interactieve webinar met hun aanstekelijke enthousiasme mee naar het project Kleiweg in Rotterdam. Het is een grootschalig, integraal project in realisatiefase, technisch zeer complex. Renovatie van de weg inclusief ondergrondse infra. Omleidingen, afsluitingen. Veel kritische bewoners die zeer betrokken zijn. Daarnaast veel winkeliers en ondernemers die hinder hebben van de werkzaamheden. Andere belangrijke stakeholders: tramdiensten, RET, nutspartijen en hulpdiensten. Voor de start van de werkzaamheden werd in de media al gespeculeerd over ‘totale chaos’. Vooral de winkeliers wisten de weg naar de media goed te vinden.
De deelnemers werden uitgedaagd om zelf creatieve oplossingen te verzinnen om stakeholders betrokken te houden en problemen zoveel mogelijk te beperken.
Wat heeft het beste gewerkt?
Inzet van de buurtmaatjes, bouwhekdoeken (zie foto) en vooral de samenwerking met de ondernemersverenigingen. Er werd direct ingespeeld op vragen die werden gesteld. Het aantal klachten liep in de loop van het project terug.
Rieke is een omgevingsverbinder door acties op te pakken met bewoners en ondernemers, en iedereen persoonlijke aandacht te geven. Dat kon met hulp van de BouwApp die uiteindelijk 1000 volgers kende en hiermee een groot bereik had. De aandacht vanuit het project werd enorm gewaardeerd.
Wil jij ook een omgevingsverbinder zijn en leren uit project Kleiweg en de ideeën uit de brainstorm? Daarom delen we die ter inspiratie met jullie.
Bewoners
Vraag aan de POM groep: Hoe zouden jullie de bewoners betrekken?
Reacties:
- Met koffiekar de wijk in en gesprekken voeren
- Marktkramen plaatsen en gesprekken voeren
- Vooral persoonlijke aanpak
- Interview geven in een bewonerskrant
- BouwApp inzetten
- Kortingsbonnen van lokale winkeliers inzetten
Project heeft de volgende middelen ingezet om draagvlak te creëren bij bewoners:
- Inloopochtend: 2 x 4 uur per week. Start: 6.30/ 7.00 zodat ook werkenden een bezoek konden brengen
- Vanuit deze groep betrokken bewoners is een klankbordgroep samengesteld: zij kregen uitleg en zij konden ideeën inbrengen
- BouwApp: veel volgers. Eerst informeren maar later ook meer interactie: foto’s van bewoners werden hierop geplaatst. Elke week ‘wist-u-datjes’, inzicht geven in de techniek.
- Artist impressions op spandoeken aan de bouwhekken voor het winkelend publiek.
- Kantoor omgetoverd tot kersthuis: hierin met lokale bloemisten bloemschikcursus georganiseerd voor bewoners.
- Wandeltochten: op locatie kijken, bouwplaats bezoeken
- Bewonersbrieven
- Veel persoonlijke contacten, gesprekken, etc.
Ondernemers
Om draagvlak bij de ondernemers te krijgen is ook veel georganiseerd. Ondernemers waren bang voor verlies aan inkomsten, voor het onzichtbaar worden (letterlijk) en slechtere bereikbaarheid. Gemeente Rotterdam heeft voor de ondernemers een compensatieregeling in het leven geroepen.
Vraag aan de POM groep: wat zouden jullie doen om winkeliers te helpen?
Reacties:
- Voetgangersbrug realiseren à dit bleek onwenselijk vanwege veiligheid
- Reclame voor winkeliers op bouwhekken
- Fasering om bereikbaarheid te vergroten
- Bezorgservice in het leven roepen
- Grote ludieke omleidingsborden
Project heeft de volgende middelen ingezet om draagvlak te creëren bij de winkeliers:
- Inzet buurtmaatje. Deze twee personen hielpen de winkeliers op het moment dat zij een levering kregen (buurtmaatje regelde dan even het verkeer), zorgden voor schone stoep, etc. Extra ogen in de buurt. Direct contact.
- Alle direct aanwonenden hebben voor de feestdagen een amandelstaaf ontvangen, uiteraard besteld bij de lokale baker.
- Waardebonnen voor de ondernemers.
- Bij de opening van de Kleiweg zou een historische tram een ronde rijden in heel Rotterdam, beplakt met reclame voor de winkeliers op de Kleiweg, met de boodschap dat de Kleiweg weer open was. Helaas kon dit niet doorgaan vanwege Corona.
- Op de bouwhekken werden prints geplakt van de lokale ondernemers, om ze letterlijk een gezicht te geven.
Kinderen
Ook kinderen werden betrokken bij het project. De drie basisscholen in de wijk hebben presentaties gehad en de kinderen mochten komen kijken op de bouwplaats. Rond Sinterklaas is er een Sint-clubhuis ingericht waar 3 knutselmiddagen zijn georganiseerd.
Darja Boers