Na de opening van het officiële gedeelte door voorzitter Daniël Eggermont nam Maarten Merks namens de Activiteitencommissie het woord. Eén ding is zeker: 2020 belooft weer een productief jaar te worden met een groot aantal kennis- en netwerkbijeenkomsten. Houd de website in de gaten voor de activiteitenkalender en meld je aan! En mocht je goede ideeën hebben voor een bijeenkomst of je wilt er zelf een organiseren: meld je bij info@platformomgevingsmanagement.nl dan kijken we samen hoe we je idee kunnen invullen.
Een vast thema tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst is een toelichting op de Landelijke Omgevingsmanagementdag (LOMD) door Jaap Dekker (bestuurslid POM). Jaap keek terug op de LOMD 2019 en meldde met gepaste trots de resultaten van de evaluatie: 650 deelnemers (ca. 550 bezoekers en 100 sprekers), workshops waren goed bezocht en met hoge cijfers gewaardeerd en de dag zelf scoorde een 8. Tijdens de borrel werd hierover informeel nagepraat en was men niet verbaasd: de LOMD blijft HET evenement voor omgevingsmanagers en biedt een mooie mix van kennis delen, kennis vergaren en uitbreiden van het netwerk. En dat inmiddels al 10 jaar. Dat moet gevierd worden, dus wordt extra ingezet op een feestelijk en inhoudelijk sterk lustrumprogramma.
De LOMD vindt plaats op 25 juni 2020 in staat dit jaar in het teken van ‘What’s Next’ en die vraag steken we zo breed mogelijk in. What’s next in omgevingsmanagement, maar ook What’s next in burgerparticipatie en de nieuwe Omgevingswet, What’s next in duurzaamheid en de energietransitie. Kortom: What's next?
En natuurlijk nodigen we je ook dit jaar weer van harte uit om mee te denken. Heb je een goed idee voor een workshop of wil je een workshop organiseren? Of inspireer je je collega’s liever met een Call for papers (of Call for Picture), oriënteer je dan alvast op https://omgevingsmanagementdag.nl/.
Christien Oudshoorn sloot het officiële gedeelte af met een lezing over Deep Democracy. Met herkenbare en praktische voorbeelden liet Christien ons kennismaken met deze zienswijze. Deep Democracy (ook wel: the Lewis Method) is een methode die de onderstroom in groepen zichtbaar en hanteerbaar maakt. Tegenstellingen en botsende meningen worden op respectvolle wijze met elkaar onderzocht. Dat begint met erkennen dat er een spanningsveld is. Maar… doen we dat dan niet automatisch…? Het antwoord is ‘nee’. In de praktijk werken we graag met gelijkgestemden en overstemmen we elkaar met onze eigen mening. Of we houden simpelweg onze mond. De wijsheid van de minderheid komt daardoor niet of nauwelijks aan bod, terwijl daar wel het wijsheid potentieel zit. Bovendien leidt negeren of het simpelweg niet horen van de minderheid uiteindelijk tot sabotagegedrag. Dat sabotagegedrag kun je voorkomen door alle invalshoeken zo neutraal mogelijk te verzamelen en actief op zoek te gaan naar de alternatieven, ook als die niet zo goed in je eigen beeld van de werkelijkheid passen. Door het alternatief bewust te verspreiden en serieus te nemen, voeg je minderheidswijsheid toe aan meerderheidsbesluit. Het resultaat is een beter besluit dat door meer mensen gedragen wordt en minder risico op sabotagedrag. Meer weten? https://www.deepdemocracy.nl/