We vertrekken samen met een 4-man sterke delegatie van de gemeente Amsterdam richting het project. We worden verwacht op de logistieke hub van de luchthaven. De hub is aangelegd om alle bouw- en vernieuwingsprojecten op Schiphol zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Het vliegverkeer heeft de hoogste prioriteit en moet zo veel mogelijk ongestoord door kunnen gaan. De hub is een voor alle bouwende partijen verplichte tussenstop naar de bouwplaats. Op de hub bevinden zich de kantoorlocaties van de bouwende partijen en vanaf de hub rijdt een pendelbus om het kwartier naar de bouwplaats.
We worden ontvangen in de keet van BAM en na de kennismaking een kop koffie met stroopwafel en, ja de ‘r’ is weer in de maand, pepernoten volgt een welkomstwoord van General projectmanager Arthur van den Bergh. Hetty Messchaart (Omgevingsmanager) en Annette Reumer (HSSE Officer) nemen de presentatie voor hun rekening.
BAM Infra heeft in 2019 een drie van de zes percelen van de aanbesteding gewonnen, namelijk perceel 2 Perceel Landzijdige infrastructuur , perceel 3 ondergrondse infrastructuur en perceel 5 terminal 3 en Schiphol Plaza. Het betreft een zogenaamd vested contract, waarbij een contract in meerdere fases wordt geknipt en de opdrachtgever en opdrachtnemer elke fase financieel afsluiten. Wij krijgen een presentatie over de werkzaamheden en daarna een rondleiding door perceel 3 de ondergrondse infrastructuur. De opgave voor qua ondergrondse infrastructuur is immens. Zo moet BAM 140 kilometer kabels in een gebied van 500 strekkende meter verleggen.
Wat opvalt in de werkwijze is dat het papier geduldig is. Geen van de plannen die tot de oorspronkelijk opdracht behoorden is volgens plan uitgevoerd. Dat betekent aanpassen en vergt een flexibele instelling van de bouwende partijen. De klant bepaalt en dat leidt dan bijvoorbeeld tot een extra fietspad voor het KLM personeel. De omgevingsmanager aan de zijde van BAM heeft geen gelijke aan de zijde van de opdrachtgever. Dat betekent dat zij de circa 500 stakeholders op Schiphol op een of andere manier zelf moet benaderen. De drie belangrijkste zijn KLM, de Marechaussee en de Luchtverkeersleiding. Daaruit blijkt dat alles op Schiphol draait om de doorgang van het vliegverkeer.
Na de presentatie gaan we richting het bouwterrein met de bus. Eenmaal op het terrein aangekomen trekken wij onze veiligheidshandschoenen aan, de veiligheidsbril en oranje jas gaan aan en we zetten de helm op. Op onze stevige veiligheidsschoenen stappen het terrein op van de voormalige P2 parkeergarage. Veiligheid staat voorop bij Schiphol. De rondleiding geeft een beeld van de omvang van het project. We bevinden ons tussen de oude en de nieuwe verkeerstoren, die uiteraard allebei in bedrijf moeten blijven tijdens de uitvoering. De geur van kerosine herinnert ons eraan dat we op ons op een drukke luchthaven bevinden. Als het werk op de voormalige parkeergarage klaar is, start de aanpak van de huidige rijweg richting Schiphol. Het verkeer rijdt dan over de nieuwe weg waar vroeger de parkeergarage lag. En zo start een nieuwe fase in het project dat pas in 2028 helemaal is afgerond met de oplevering van de nieuwe Terminal 3.
Bernard Kroeger, Projectleider/Omgevingsmanager, Gemeente Amsterdam