Carolien Fischer (omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat) liet de ongeveer 15 deelnemers van POM op Locatie ‘na een lekkere Groninger koek’ zien hoe die uitdagingen worden gemanaged. Zo vertelde Carolien dat 2018 om uiteenlopende redenen een lastig jaar was onder andere vanwege het verzakken van een talud door de extreme weersomstandigheden. Maar nu zit de schwung weer in het project onder meer door opvolging van zeven aanbevelingen van de onafhankelijke commissie met als voorzitter prof. dr. ir. M.J.C.M. Hertogh.
Vervolgens liet André Bakema (manager vergunningen/coördinator BLVC – Combinatie Herepoort) zien welke strategie ten aanzien van de omgeving is gehanteerd en hoe dit van invloed is geweest op het succes van de werkzaamheden in de bouwkuip. De grootste klus is het intrillen van zo’n 2.500 meter aan damwandplanken. Om die reden is een damwandloket ingesteld waar omwonenden en andere belanghebbenden met hun vragen en zorgen terecht kunnen. En dat is belangrijk want de damwand wordt op sommige locaties minder dan 12m vanaf het balkon aangebracht.
Project Aanpak Ring Zuid heeft de lessons learned van andere projecten goed ter harte genomen. Naast een Damwandloket is ook hier een Schadeloket ingesteld waardoor claims snel afgehandeld kunnen worden. André kon daarnaast huiswaarts met een aantal waardevolle tips van de deelnemers. Een van de tips is om het project een menselijker gezicht te geven en de betrokkenheid van de gemeente Groningen nog groter maken.
Zoals het hoort bij een POM op locatie moet er ook vooral buiten gekeken worden, dus het tweede gedeelte van de middag bestond uit een tripje langs het tracé. Diverse interessante plekken van het project werden bezocht, waaronder de Helperzoomtunnel, om de dag af te sluiten met een borrel bij de beroemde bar “Waterloo”.
Voor meer informatie: https://www.aanpakringzuid.nl/
Bart Gerrits, omgevingsmanager bij VINU.