Een grote renovatie is dus nodig. Vanaf de zomer van 2017 wordt buis voor buis begonnen met de werkzaamheden. De rijrichting van het noorden naar het zuiden van Rotterdam is altijd gesloten. De werkzaamheden duren twee jaar, waardoor het werk in de zomer van 2019 is afgerond. De fiets- en voetgangerstunnel blijft tijdens de werkzaamheden altijd open. Renovatie van deze tunnel vindt plaats na de autotunnels.
De Maastunnel is de oudste afgezonken tunnel van Nederland en is gebouwd tussen 1937 en 1942. De lengte van de tunnel is 1.373 meter, is 8,39 meter hoog en 27,77 meter breed. En een rijksmonument.
Een grote renovatie vraagt veel voorbereiding. Daarom is in januari 2016 al gestart met coatingswerkzaamheden aan het plafond in de Maastunnel. Deze werkzaamheden vonden gedurende drie maanden plaats in de nachten en in de weekenden. Een mooie test om te kijken hoe het verkeer reageert tijdens weekendafsluiting en nuttige leermomenten die de gemeente Rotterdam meeneemt in de voorbereiding naar de volledige afsluiting tussen 2017 en 2019.
Vanuit de deelnemers van het G4 overleg was speciale interesse hoe de communicatie geregeld was voor dit project, waar dan ook in de presentatie het zwaartepunt lag. Voor de strategie heeft Rotterdam contact gehad met Amsterdam, om de geleerde lessen van de Noord/Zuidlijn gelijk aan het begin te kunnen toepassen. En met succes, vanuit de media is er vooral positieve interesse en zijn er weinig negatieve reacties. De stad is gevraagd mee te denken over de inrichting van een bezoekerscentrum en er zijn diverse klankbordgroepen opgericht om mee te denken. Om duidelijk te maken aan de omgeving hoe de omleidingen eruit gaan zien heeft de gemeente een motion graphic laten maken: https://www.youtube.com/watch?v=9TSDA8wi6oc
Naast de communicatie wordt er natuurlijk ook veel aandacht besteed aan veiligheid in de tunnel. Er is straks maar 1 richting open naar het ziekenhuis toe dus zijn er maatregelen nodig als er wat in de tunnel gebeurd. Daarom zijn er straks tijdens de langdurige renovatie 24 uur per dag 3 brandweermannen en een verpleegkundige bij de tunnel aanwezig. Dat mocht er iets gebeuren, dat zij snel ter plaatse zijn.
Na de presentatie hebben we een rondleiding gekregen in de tunnel. We hebben de machinekamer van de roltrappen bekeken en het episch centrum: de controlekamer.
Voor meer informatie over het project, zie: http://www.rotterdam.nl/maastunnel