Kom meer te weten over de Raad van Wijze Lieden

17-12-2024
112 keer bekeken 0 reacties

Voor de laatste editie van de nieuwsbrief 2024 spraken we met Bert ter Avest, bestuurslid van Platform Omgevingsmanagement (POM), over de Raad van Wijze Lieden (RvWL). Wat is de rol van deze raad, wie zijn de leden, en hoe dragen zij bij aan de ontwikkeling van POM?

Wat is precies het idee achter de Raad van Wijze Lieden?
"De Raad van Wijze Lieden is een klankbord en denktank voor ons bestuur," legt Bert uit. "We hebben de raad opgericht om het bestuur te adviseren over de koers van POM. Elk lid brengt specifieke expertise mee vanuit een eigen sector, zoals het bedrijfsleven of de overheid. Zo kunnen zij ons niet alleen waardevol advies geven, maar ook hun netwerken inzetten om POM verder op de kaart te zetten."

De raad heeft twee hoofddoelen, vertelt Bert verder: "Ze adviseren ons enerzijds over beleidskeuzes en strategie. Anderzijds fungeren ze als ambassadeurs. Als ze mogelijkheden zien om POM onder de aandacht te brengen in hun sector, dragen ze dat actief uit."

Hoe vaak ontmoeten de Raad en het bestuur elkaar?
"We komen twee keer per jaar samen," zegt Bert. "Die bijeenkomsten zijn altijd waardevol. Het zijn momenten waarop we echt de diepte ingaan. Maar de leden staan ook tussendoor klaar voor advies als we daar behoefte aan hebben."

Wie zijn de leden van de Raad?
"We hebben een diverse groep professionals in de Raad," vertelt Bert met trots. "Zo hebben we Janneke, directeur Participatie bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zij brengt een schat aan ervaring mee op het gebied van burgerparticipatie. Jos Arts is hoogleraar Milieu- en Infrastructuurplanning aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn wetenschappelijke inzichten zijn enorm waardevol. Daarnaast hebben we Frits Verhees, die als adviseur bij AT Osborne werkte en nu van een welverdiend pensioen geniet en ons nog steeds voorziet van nieuwe inzichten uit de wereld van de planologie."

Recent zijn er ook nieuwe leden toegetreden: "Susan van Hees en Janneke de Jong hebben zich net bij de Raad aangesloten. Zij brengen weer een frisse kijk en aanvullende expertise mee. We kijken ernaar uit om met hen samen te werken."

“Omgevingsmanagement is een prachtig vak dat op vele plekken toepasbaar is. In projecten maar ook binnen organisaties. Het verandert je manier van kijken en handelen op individueel, groep en maatschappelijk niveau. Wees je bewust van jezelf, verplaats je in de ander en ontwikkel een proces dat recht doet aan belangen. Dit blijft iedere dag een mooie en hele wezenlijke uitdaging.” - Susan van Hees

Wat verwachten de nieuwe leden van hun rol?

Susan van Hees, Clustermanager bij BAM Infra: “Omgevingsmanagement is een vakgebied in ontwikkeling. De scope van de rol, wat hoort er allemaal wel en niet bij? En het niveau van de rol, van strategisch tot operationeel. Maar ook de plek van de rol in de (maatschappelijke) vraagstukken van overheden en bedrijven. De raad adviseert het POM en reflecteert op de ontwikkeling van het vak en de professionals die erin werken. Een mooie rol waar ik zeer naar uitkijk.”

Janneke de Jong, directeur directie Participatie Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Algemeen secretaris Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving: ”Ik kijk uit naar de inspirerende gesprekken met de andere Wijze Lieden en het bestuur van POM. We hebben een mooi en bijzonder vak met uiteenlopende aspecten en de verschillende Wijze Lieden brengen die, ieder vanuit hun rijke werkervaring, in. Het POM is de plek waar omgevingsmanagers in alle soorten en maten samenkomen en aan hun ontwikkeling werken. Ik draag graag iets bij aan de doorontwikkeling van die plek!”

We vroegen Susan en Janneke wat hun bijdrage zal zijn:

Susan: “Ik heb 10 jaar bij Twynstra Gudde gewerkt als adviseur, onder andere op het gebied van Omgevingsmanagement. Ik heb daar veel omgevingsprocessen ontworpen en begeleid. Daarnaast diverse trainingen en opleidingsprogramma’s ontwikkeld en gegeven. Veelal in de combinatie van vakmanschap (modellen, methodes, tools) en leiderschap (de mens, jij als professional en verbinder). Sinds 7 jaar werk ik bij BAM Infra. Ik ben gestart als afdelingshoofd Omgevingsmanagement en Vergunningen en nu vier jaar als Clustermanager waardoor mijn rol is verbreed naar verschillende belangrijke vakgebieden en thema’s waarmee we impact willen maken als BAM. Stakeholdermanagement en belangen zijn nog steeds een belangrijk onderdeel van mijn rol intern en extern.”

Janneke: “Mijn bijdrage zal o.a. zijn om het perspectief van omgevingsmanager op rijksniveau in te brengen. Ik ben zelf projectleider omgevingsmanagement van de Omgevingswet geweest en heb in die rol ervaren hoe omgevingsmanagement beleid en wetgeving versterkte en voor duurzame relaties met stakeholders zorgde. Vanuit die praktijkervaring werk ik nu ook aan de veranderopgave binnen IenW om participatie en omgevingsmanagement in het hart van beleidsprocessen van Infrastructuur en Waterstaat te krijgen. Naast deze vakinhoudelijke omgevingsmanagement invalshoek breng ik ook mijn kennis over mediation, overleg en omgang met conflicten mee, niet onbelangrijk in tijden van polarisatie!”

“Zorgvuldig omgaan met je omgeving is onderdeel van het primaire proces van je organisatie en niet alleen iets van de omgevingsmanager!” - Janneke de Jong

 Hoe helpt de Raad de ontwikkeling van POM?
"Door de veelzijdigheid van onze Raad krijgen we adviezen die breed gedragen en goed doordacht zijn. Dat helpt ons om de juiste keuzes te maken," zegt Bert. "Ook hun rol als ambassadeur is cruciaal. Door hun netwerken in te zetten, weten steeds meer mensen wat POM te bieden heeft."

 

Afbeeldingen

 

Nieuwsbrief

Zo blijf je op de hoogte van de laatste vakontwikkelingen en activiteiten.
Aanmelden

Contact

Postbus 2801, 2601 CV Delft
KvK 62147978

info@platformomgevingsmanagement.nl

    

 

 

Cookie-instellingen