2 november 2018

Op reis naar nieuw Land

Op woensdagmiddag 31 oktober 2018 was er een excursie georganiseerd naar de Marker wadden. Ons viel de eer te beurt  vervoerd  te worden met de RWS1 naar het pas aangelegde Markerwadden dat onderdeel is van een archipel. Onder het genot van een heerlijke lunch vertelde projectleider Ben Viveen, over de aanleg en ontwikkeling van deze nieuwe natuureilanden in het Markermeer.

Bij de Markerwadden aangekomen werden we ontvangen door Hans van Amstel, (oud RWS-er) nu vrijwilliger bij Natuurmonumenten, en zijn zus Annemarie.  Hij is daar een week eilandwacht met de bedoeling om bezoekers die per boot aankomen informatie te verschaffen en een oogje in het zeil te houden.

De Marker Wadden maakt onderdeel uit van het eerste cluster van in totaal 5 eilanden dat in 2016 is aangelegd. Het beschikt over een havenkom en is bedoeld als wandeleiland.  De totale lengte van de wandelpaden is 12 kilometer variërend van 2,5 tot 6 km.

Het project, waarin Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat samenwerken, beoogt ecologisch herstel door verbetering van de bodem- en waterkwaliteit. Geologisch gezien zijn de Marker Wadden geen waddengebied; De naam is hier overdrachtelijk gebruikt vanwege de landvorming, het archipel-karakter en de ecologische waarde van dit vooreilandengebied.

De overige eilanden zijn niet toegankelijk voor bezoekers maar zijn rustgebied voor vogels en vissen.

Als je een keer de kans krijgt om hier naartoe te gaan, is dit écht een aanrader!

Marjolein van der Vlerk, Rijkswaterstaat

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X