24 september 2014

POM op locatie in Amsterdam

10 september 14.30 uur: het zonnetje schijnt goed op het Centraal Station Amsterdam. Het verzamelpunt voor de vierde POM op locatie. In het half uurtje inloop tijd druppelen de deelnemers binnen, wat gelijk zorgt voor mooie gesprekken onderling.

Onder het genot van een kop koffie of thee wachten we tot iedereen er is waarna om 15.00 uur Tjeerd Roozendaal, directeur van het Ingenieursbureau Amsterdam, de aftrap verzorgt.

Tjeerd verwelkomt iedereen en begint gelijk goed met de stelling: “In Amsterdam gebeurt het”. Hij verwijst kort naar de Noord/Zuidlijn waar een nieuwe weg ingeslagen is met omgevingsmanagement en dat het goed is dat er nu een platform als POM is om kennis met elkaar te delen. Naast dat Tjeerd directeur is heeft hij een voorliefde voor kennis, zoals hij zelf mooi verwoordt: “kennis is echt mijn ding”. Daarom vindt hij het ook leuk hier vandaag te zijn en te leren van elkaar.

Na de opening krijgen Ton de Rijcke (manager uitvoering Rode Loper) en Marian Breeman (manager omgeving Rode Loper) het woord. Project Rode Loper volgt het het tracé van de Noord/Zuidlijn bovengronds, van het Damrak, via de Beursstraat, het Beursplein, het Rokin, de Oude Turfmarkt en de Munt naar de Vijzelstraat, de Vijzelgracht en de Nieuwe Vijzelstraat. In stadsdeel Zuid volgt de Rode Loper de Ferdinand Bolstraat tot de Van Ostadestraat. In 2013 is gestart met de uitvoering op het Damrak.

Het project heeft gekozen voor een traditionele aanpak waarbij de opdrachtgever het ontwerp maakt. Zwaartepunt lag in de aanbesteding op BLV aspecten (bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid). Naast de publieke partijen heeft het project ook te maken met veel private investeringen rondom het Damrak en Rokin. En natuurlijk de bewoners. Door de Noord/Zuidlijn heeft het project te maken met een ‘ervaren omgeving’ en daarmee zeer kritisch.

Na de presentatie splitsen we in drie groepen, een onder leiding van Ton, een onder leiding van Marian, en Gijs van der Zijde, directievoerder van het Damrak, sluit aan om de derde groep rond te leiden.

Een impressie van de groep die met Gijs mee liep:
In dit project is wel erg veel omgeving die met de neus op en in het project zit. Er was veel bewondering voor de heldere communicatie, zowel in het project als tijdens de excursie.

Kortom, de Rode Loper Amsterdam, een ambitieus plan met enthousiaste mensen die zich eigenaar voelen van het project. Goed bezocht, boeiende interactie.

, ,

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X