19 april 2017

POM op Locatie: Terugblik Tramlijn 9 Den Haag

Eind maart organiseerde POM i.s.m. de gemeente Den Haag, vervoerder HTM, het projectteam Randstad Rail en de aannemer een bijzondere ‘POM op Locatie’: Renovatie Tramlijn 9
De renovatie van één van de langste tramlijnen in Den Haag waren nodig omdat het nieuwe model trams van HTM breder zijn. Daarom moesten de tramhaltes verplaatst worden terwijl gelijktijdig rioolwerkzaamheden langs het traject werden uitgevoerd en een aantal bruggen vernieuwd. Deze werkzaamheden hadden een grote impact op de reiziger, bewoners, bedrijven en natuurlijk het dagelijkse verkeer, en zorgden voor een complexe, steeds veranderende situatie die een enorme uitdaging vormden voor hujn omgevingsmanagers. Tijdens deze POM-excursie deelden de organisatoren hun ervaringen en geleerde lessen in omgevingsmanagement vanuit 4 gezichtspunten, te weten opdrachtgever, het projectteam RandstadRail, de aannemer en de HTM.

Na een warm ontvangst door voorzitter Guus Pieters in de oude tramremise van het OV-museum werd eerst uitleg gegeven van het totale renovatietraject van lijn 9. Vervolgens liepen de deelnemers naar één van de vernieuwende perrons waar de voor POM speciaal gereserveerde nieuwe ‚Avenio’ tram klaarstond en vertrok richting Noorderstrand.

Tijdens de rit verspreiden de deelnemers zich over vier compartimenten: in elk deel begroette een organisator de aanwezigen en na uitleg legde men een viertal stelling ter discussie neer;
• De projectmanager is niet de belangrijkste schakel in het hele proces.
• Als je vertrouwen geeft aan de aannemer, dan krijg je vertrouwen terug.
• De omgevingsmanager moet altijd een plan B hebben en dat is afgestemd op alle projectleiders.
• Omgevingsmanagement is een middel, de daaruit voortvloeiende maatregelen moeten geen doel op zich worden.

Na het eerste deel van de excursie stond bij aankomst op het Noorderstrand een prachtige vintage foodtruck klaar voor een hapje en drankje. Na dit welkome intermezzo stapten de aanwezigen weer in waarna levendige discussies losbarsten. Eenmaal terug in het OV-museum werd het gezelschap ontvangen voor een uitgebreide (netwerk)borrel. Al met al een zeer boeiende ‘Pom op Locatie!

X