7 juli 2014

Top-down versus bottom-up

Angelika de Hoog

De Landelijke Omgevingsmanagementdag 2014 is alweer voorbij. Ik zit in de trein terug naar huis en denk terug aan de verschillende presentaties en workshops die ik gevolgd heb. Jan Rotmans vertelde in zijn presentatie over de veranderende samenleving. “Waar het vroeger heel normaal was om een cdtje te kopen word je nu door zoon fossiel genoemd als je dat doet”, is een van de zinnen die bij mij blijft hangen. Een andere die blijft hangen is: “Waar vroeger de macht in Den Haag lag gaat deze richting bottom-up, de samenleving heeft de macht, alleen zitten we nu nog tussen deze twee uitersten in.”

Denkend aan het verhaal van Jan Rotmans, en kijkend uit het raam van de trein naar het typisch Nederlands landschap met grazende koeien op een uitgestrekt weiland, gaan mijn gedachten een jaar terug in de tijd. Een jaar geleden in juni op de kennisdag van de Gemeente Amsterdam vertelde Shane Hughes over de veranderende wereld, de verandering van economieën waar we op dit moment in zitten. “Van industrie naar kenniseconomie”. Van bezit naar delen, met als voorbeeld “de encyclopedie”. Vroeger kocht je een encyclopedie. Wie de grote Winkler Prins encyclopedie van 20 delen in zijn of haar bezit had wist alles en had de macht. Tegenwoordig zijn er meerdere websites die worden gevuld met kennis vanuit heel de wereld met als grootste voorbeeld Wikipedia. Of een ander voorbeeld wat meer in de richting van ons vak komt, je eigen straat. De overheid ontwerpt en legt de straat aan. Tegenwoordig nemen buurtbewoners het heft in eigen hand door zelf hun tuintjes in te richten of pakken het groter aan zoals het voorbeeld in Gent door de hele straat te claimen en er iets leuks mee te doen.

De verschillende verhalen lopen door elkaar heen in mijn hoofd. Waar zitten de overeenkomsten? Waar de tegenstrijdigheden? Beiden gaan over de kracht en macht van bottom-up. Individuen die met buren “gewoon” aan de slag gaan, individuen die gezamenlijk kennis maken en delen. De voorbeelden lijken op elkaar, ze passen in beide presentaties. Hoe kunnen wij als omgevingsmanagers, die te maken hebben met top-down projecten, nu omgaan met deze bottom-up tendens die gaande is?

Angelika de Hoog is omgevingsmanager bij Ingenieursbureau Amsterdam en zit in het POM-kernteam.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *