In gesprekken met wethouders, ambtenaren en gemeenteraden is een verandering in focus is ontstaan. Van: hoe willen inwoners participeren? Via welke middelen en kanalen? Naar: hoe organiseren wij als gemeente eigenlijk participatie? Waar in de organisatie is het belegd? Of is het een verantwoordelijkheid van iedereen? Welke skills of opleiding vraagt dit? Hoe borgen we goede democratische besluitvorming? Welke ontwikkelingen worden ingezet nu de nieuwe Omgevingswet op de stoep staat? En: hoe doen andere gemeenten dit eigenlijk?
In 2021 deed Citisens een onderzoek om zicht te krijgen op de organisatie van participatie bij gemeenten. De belanrijkste conclusies:
1. Volgens de deelnemers is participatie een taak van iedereen binnen de gemeente.
2. Capaciteit voor participatie is een zorgpunt. De meeste deelnemers geven aan hier onvoldoende capaciteit voor beschikbaar te hebben.
3. Niet alle Nederlandse gemeentes zijn voldoende toegerust om invulling te geven aan participatie conform de nieuwe Omgevingswet.
Dit rapport geeft inzicht in hoe participatie binnen een gemeente te organiseren: welke competenties zijn er nodig, wat zijn de best practices en hoe krijg je participatie naar 'the next level'? Wil je meer weten over de organisatie van participatie binnen een gemeente? Download dan hieronder het hele artikel.
Dit artikel is ingezonden door Citisens voor de Papers en Pictures van de LOMD 2022.
Auteur: Saskia van Loozenoord