Ruim veertig deelnemers kregen van Jan Klaas van Heeringen (onderzoeker Deltares) eerst de schokkende grafieken en foto’s van de watercrisis in de zomer van 2021 te zien (inclusief het effect van heftige buien die langdurig op één plek blijven hangen, de clusterbuien dus). Ook Eygelshoven werd zwaar getroffen (zie https://www.youtube.com/watch?v=3ZbYE4VjnJc ).
Het Waterschap Limburg bij monde van Mike Verkaik en Eva Eigenhuijssen (beide omgevings-manager Waterschap Limburg) gaven aan hoe het waterschap met het project Water in Balans de handschoen oppakte. Samen met verschillende organisaties en burgers werden en worden de waterproblemen bekeken van verschillende kanten. Daarbij wordt bij wijze van spreken tegelijkertijd gedraaid aan zes verschillende knopen (1 Landelijk / buitengebied; 2 Stedelijk / bebouwd gebied; 3 Watersysteem / beken en beekdalen; 4 Schade beperken eigen woning; 5 Ruimtelijke ordening en 6 Internationale afstemming; zie verder Water in Balans: aan de slag met wateroverlast! - Waterschap Limburg) De knop Ruimtelijke Ordening is een mooi treffend voorbeeld van de ontwikkeling in ons vak: gebiedsgericht denken en doen.
Met een slimme hand-out op stap gingen we vervolgens ter plekke kijken in Eygelshoven. In de hand-out waren QR-codes opgenomen met een paar klikken zag je vervolgens de beelden van de wateroverlast op de betreffende locaties. Zo stond je er met je neus bovenop.
Op ’t eind van ons locatiebezoek kregen we nog als extra toegift een forse plensbui. Nu konden we ook zelf ervaren hoe snel het regenwater de weg afstroomde. Gelukkig bleef het daarbij en won het water dit keer niet.
De integrale kijk van Water in Balans toegepast op de locatie Eygelshoven leverde zo een perfecte bijeenkomst op voor de deelnemers van WoW en POM. Zonder meer voor herhaling vatbaar!