Terugblik POM op locatie Markermeerdijken

18-12-2023
195 keer bekeken 0 reacties

Op 23 november 2023 heeft de Alliantie Markermeerdijken POM ontvangen langs de dijk in het pittoreske Volendam. In Volendam was op dat moment een precisie klus gaande, het aanbrengen van damwanden vlak bij de woningen.

Omgevingsmanagers Herman van den Brink en Emma de Bruijn van de Alliantie Markermeerdijken namen ons mee in de uitdagingen die daarbij komen kijken.

In een oud café in de haven van Volendam begonnen we met een presentatie over het project Markermeerdijken. De Alliantie Markermeerdijken versterkt 33 kilometer dijk tussen Hoorn en Amsterdam. In Volendam is gekozen voor het versterken van de dijk in grond doormiddel van een berm. Tijdens de uitwerking van het ontwerp kwam men er echter achter dat, in verband met horizontale vervorming van de bebouwing, het aanbrengen van een hulpscherm in vorm van een damwand noodzakelijk was. Een enorme uitdaging voor het project, dit was namelijk niet voorzien in de planvormingsfase. Hoe moesten ze dat de omgeving laten landen?

Herman nam ons mee in het proces met de omgeving en vertelde ons wat er allemaal komt kijken bij het aanbrengen van damwanden dicht bij bebouwing. Bewoners kregen tijdelijk andere woonruimte aangeboden en een deel van een verzorgingstehuis moest tijdelijk worden overgeplaatst. Kortom, de impact voor de bewoners en ondernemers in Volendam is groot. Niet iedereen wilde gebruik maken van de alternatieve verblijfruimte. Sommige bewoners wilden graag thuis blijven “Er gebeurt eindelijk wat voor mijn deur, dat wil ik niet missen!”. Op de vraag of dat dan zomaar kon zei Herman “Tja, je kan bewoners helaas niet dwingen om uit huis te gaan… En soms is het middel dan erger dan de kwaal”. Een uitdaging waarbij maatwerk door omgevingsmanagers dus echt noodzakelijk is.

Ook heeft Herman ons meegenomen in de “harde kant” van het omgevingsmanagement. Er is een uitgebreid monitoringsplan opgesteld met daarin een uitgebreid scala aan meetapparatuur waarmee real-time gemonitord kan worden. Daarnaast is er een schadeprotocol opgesteld en een schadeloket ingericht waar bewoners zich kunnen melden. Ook is er een speciale keet geplaatst waar altijd een omgevingsmanager aanwezig was tijdens het intrillen van de damwandplanken. Op die manier was het project tijdens deze spannende tijd voor bewoners altijd toegankelijk voor bewoners.

Na een uitgebreide presentatie konden we buiten gaan kijken op de dijk. Op dat moment werden er damwanden ingetrild van zo’n 30m lang. Enorm indrukwekkend om te zien hoe zo’n damwandplank met precisie op zijn locatie wordt getild en vervolgens ingetrild. Over de overlast waren we het met elkaar buiten eens. Dat viel enorm mee! Echter werd daar wel de kanttekening bij geplaatst dat dit natuurlijk verschilt per locatie i.v.m. de opbouw van de bodem. Na het projectbezoek sloten we af met een borrel. Kortom een geslaagde middag!

Afbeeldingen

 

Nieuwsbrief

Zo blijf je op de hoogte van de laatste vakontwikkelingen en activiteiten.
Aanmelden

Contact

Postbus 2801, 2601 CV Delft
KvK 62147978

info@platformomgevingsmanagement.nl

    

 

 

Cookie-instellingen